Jezioro Kleszczyńskie – niezwykła promocja gminy

Dobrzyński Kajak Tour – Jezioro Kleszczyńskie – nietypowe ujęcie to nasz kolejny projekt, którego realizacja została dofinansowana ze środków zewnętrznych. Grant został przyznany z Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich dla Stowarzyszenia Dobrzyniacy oraz aktywnych mieszkańców gminy Brzuze na promocję regionu i upowszechnianie turystyki kajakowej. Ekoturystyka pozwala na odkrywanie walorów przyrodniczych, krajobrazowych i kulturowych naszego regionu oraz jednocześnie dba o to nasze niezwykłe lokalne dziedzictwo. Dzięki dotacji otrzymanej w ramach Inicjuj z FIO na start  2018, w  sobotę 29 września trzydzieści osób uczestniczyło w spływie kajakowym po wodach Jeziora Kleszczyńskiego. Walory przyrodnicze i krajobrazowe naszych  jezior zaprezentowane zostaną w folderach oraz wydanej mapie. Wyznaczenie szlaku kajakowego rzeki Ruziec na odcinku w okolicy Jeziora Kleszczyńskiego będzie pierwszym z serii wydanych w przyszłości map naszych jezior. Jest to ostatni z pięciu tegorocznych projektów realizowanych przez Stowarzyszenie Dobrzyniacy dla mieszkańców gminy Brzuze. Podsumowanie projektu przewidziane jest na koniec października.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

Przyroda gminy w pamiątce z gliny – wakacyjny projekt

Z myślą o dzieciach i młodzieży z naszej gminy realizowany był projekt Stowarzyszenia Dobrzyniacy pn. „Przyroda gminy w pamiątce z gliny”. Realizacja przedsięwzięcia jest jednym z działań w ramach edukacji ekologicznej prowadzonej przez stowarzyszenie, a dzięki udziałowi w nim młodzi uczestnicy aktywnie i pożytecznie spędzili kilka wakacyjnych dni. W ramach projektu prezes stowarzyszenia dr inż. Jan Koprowski poprowadził zajęcia terenowe zapoznając uczestników m.in. z florą parku, pól i terenów podmokłych. Podczas pieszej wycieczki młodzi przyrodnicy zebrali okazy kilkudziesięciu gatunków roślin, które następnie pod kierunkiem prowadzącej warsztaty Karoliny Meler wykorzystali do wykonania odcisków w glinianych tabliczkach. Gotowe prace po oszkliwieniu i termicznej obróbce zostały zaprezentowane w formie wystawy na gminnych dożynkach w Ugoszczu. Młodzież wzięła również udział w wyjeździe edukacyjnym do skansenu w Kłóbce, będącego częścią Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku. Zwiedzili tam kilkanaście dawnych obiektów charakterystycznych dla ziemi kujawsko-dobrzyńskiej, a także mieli okazję poznać trud dawnych obowiązków gospodarskich i domowych oraz zwyczaje panujące w przeszłości we wsi kujawskiej i dobrzyńskiej. Dzięki przeprowadzonym warsztatom samodzielnego wyrabiania masła poznały jego smak. Projektowy wniosek Stowarzyszenia Dobrzyniacy został doceniony i dofinansowany przez urząd marszałkowski w ramach otwartego konkursu ofert.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

Pasja w aniołach ukryta

W sierpniu zrealizowany został także drugi z pomysłów Stowarzyszenia Dobrzyniacy, który w ramach otwartych konkursów ofert zyskał uznanie Urzędu Marszałkowskiego. Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego dofinansował zadanie publiczne pn. Pasja w aniołach ukryta, który był skierowany do seniorów i miał na celu wspieranie aktywności społecznej osób starszych. Zajęcia warsztatowe, podczas których seniorzy zapoznali się z metodami lepienia z gliny oraz technikami garncarskimi, narzędziami i materiałami poprowadziła Karolina Meler z pracowni Melerart. Praktyczne zajęcia wyzwoliły wśród biorących udział niesamowity twórczy potencjał i kreatywność oraz odkryły ich zdolności manualne. W ramach projektu uczestnicy odwiedzili również skansen w Kłóbce. W Parku Etnograficznym, który jest Oddziałem Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku znajduje się kilkanaście obiektów architektonicznych m.in. zagrody gospodarskie, młyn, kuźnia czy remiza strażacka. W muzeum zobaczyć można również dawne sprzęty rolnicze i gospodarskie, meble i wyposażenie ówczesnych domostw, a także ukwiecone przydomowe ogródki. Seniorzy zwiedzili także dwór należący do zasłużonego dla Polski rodu Orpiszewskich. Położony w malowniczym krajobrazie lasów i jezior Kujawsko-Dobrzyński Park Etnograficzny w Kłóbce nazywany jest „Perłą Kujaw”. Ceramiczne anioły oraz kwiatowe obrazki - efekty prac seniorów z naszej gminy oraz fotorelację z realizacji przedsięwzięcia można było obejrzeć na wystawie zorganizowanej podczas gminnych dożynek 1 września w Ugoszczu. Obecnie stanowią dekorację sali edukacji ekologicznej w Brzuzem.

Bieg Niepodległej

„Bieg Niepodległej” zorganizowany przez Stowarzyszenie Dobrzyniacy we współpracy ze szkołami w Ugoszczu oraz Radzynku odbył się 12 czerwca 2018 roku. Było to kolejne wydarzenie z cyklu projektów realizowanych dzięki dofinansowaniu w konkursie grantowym ,,Wspieramy Rozwój” firmy Cedrob S.A. i wpisujące się w harmonogram imprez organizowanych dla upamiętnienia rocznicy 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę. Młodzi sportowcy – uczniowie szkół podstawowych z terenu gminy Brzuze przemierzając malownicze zakątki Radzynka mieli także okazję poznania topografii terenu.

imageimageimage

„Patriotyzm malowany słowem” w Ugoszczu

„Z przeszłości – przyszłość rośnie” to projekt realizowany przez Stowarzyszenie Dobrzyniacy w ramach Konkursu Grantowego, organizowanego przez Cedrob S.A. „Wspieramy Rozwój” w kategorii: 100-lecie Odzyskania Niepodległości przez Polskę – projekty promujące patriotyzm, szerzące wiedzę historyczną, wpisujące się w temat obchodów 100-lecia Odzyskania Niepodległości. Gminny Przegląd Poezji Patriotycznej to jedno z zadań wpisanych  w program projektu, a którego zaszczyt organizacji przypadł szkole podstawowej w Ugoszczu.
W konkursie, pod patronatem wójta gminy, uczestniczyło 21 młodych, uzdolnionych recytatorów ze szkół podstawowych z naszej gminy. Komisja konkursowa, w której zasiedli: Danuta Wiśniewska, Agnieszka Betlejewska oraz Jarosław Majewski oceniała m.in. sposób zrozumienia i interpretacji tekstów poetyckich oraz nienaganną dykcję. Wszyscy uczestnicy otrzymali cenne nagrody, a szkoły zostały nagrodzone upominkami książkowymi.
Werdykt komisji konkursowej przedstawia się następująco:

Kategoria klas I-III

Bartosz Gołębiewski, klasa I Szkoła Podstawowa w Ostrowitem
II miejsce:
Julia Osmałek, klasa III Szkoła Podstawowa w Trąbinie
Lena Rochnowska, klasa I Szkoła Podstawowa w Ugoszczu
III miejsce:
Monika Deczyńska, klasa III Szkoła Podstawowa w Radzynku

Wyróżnienie:
Mateusz Kostuj, klasa II Szkoła Podstawowa w Trąbinie

Kategoria klas IV-VI

Agnieszka Lipińska, klasa V Szkoła Podstawowa w Trąbinie