Projekt dla aktywnych seniorów

Projekt pn. „Seniorem być – ciekawie żyć”, w którym uczestniczyło 15 mieszkańców naszej gminy został w okresie wakacyjnym zrealizowany przez Stowarzyszenie Dobrzyniacy. Różnorodność zajęć, w których seniorzy brali udział sprawiła, że każdy z nich mógł dopasować rodzaj i aktywność do swoich zainteresowań. W ramach projektu seniorzy zapoznali się z podstawami obsługi komputera, poznali tajniki wizażu i stylizacji oraz uczestniczyli w zajęciach z rękodzieła ludowego i warsztatach teatralnych. Podsumowaniem projektu było przygotowanie przedstawienia teatralnego na podstawie komedii Aleksandra Fredry pt. „Zemsta”. Projekt został doceniony i dofinansowany przez urząd marszałkowski w ramach otwartego konkursu ofert w 2020 roku pn. „Wspieranie aktywizacji i integracji społecznej seniorów”.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

Dotacja z urzędu marszałkowskiego

Stowarzyszenie Dobrzyniacy uzyskało dofinansowanie przyznane przez Zarząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego na realizację zadań publicznych w 2020 r. Uzyskany w otwartym konkursie ofert i związany z aktywizacją oraz integracją społeczną seniorów grant finansowy stowarzyszenie przeznaczy na realizację projektu pn. Seniorem być – ciekawie żyć.

Udział w dożynkach w Żałem

Członkowie Stowarzyszenia Dobrzyniacy przygotowali na XXI Gminne Dożynki wystawę podsumowującą dwa zrealizowane latem działania dla dzieci i seniorów. Wystawa fotograficzna oraz wykonane przez uczestników zajęć ceramiczne eksponaty z projektów  „Z seniorami za ziołami” i „Pszczele inspiracje na wakacje” zdobiły namiot gminy Brzuze 31 sierpnia 2019 r. w Żałem.

imageimageimageimageimage

Letni projekt Z seniorami za ziołami

Na początku lipca 2019 r. rozpoczęła się realizacja projektu pn. Z seniorami za ziołami, który miał na celu wspieranie aktywizacji i integracji społecznej osób starszych. W ramach zajęć uczestnicy brali udział w cyklu warsztatów kosmetologicznych, zielarskich, mydlarskich, świeczkarskich oraz ceramicznych, a ich tematem przewodnim były rośliny lecznicze oraz zastosowanie ziół w codziennym życiu. Podczas pierwszych zajęć, które odbyły się w poniedziałek 1 lipca br. seniorzy pod okiem profesjonalnego kosmetologa mgr Dagmary Kuzimkowskiej wykonali naturalne kremy z dodatkiem pachnących ziół. Inwencja twórcza i doskonały humor dopisywały uczestnikom warsztatów świeczkarskich i mydlarskich. Ziołami oraz  pachnącymi słońcem kwiatami, seniorzy z naszej gminy ozdabiali wykonane własnoręcznie oryginalne świece i przez dwa dni poznawali tajniki wyrobu pachnących ziołami mydełek.
W pracowni edukacji ekologicznej w Brzuzem odbyły się zajęcia z zakresu edukacji przyrodniczej i zielarstwa. Seniorzy uczestniczyli w warsztatach, które poprowadziły panie z przedsiębiorstwa społecznego Kraina Skrwy Manufaktura Zdrowia. Podczas ożywionej dyskusji skupiono uwagę na właściwościach zdrowotnych ziół i możliwości ich zastosowania w leczeniu różnych schorzeń oraz roli roślin leczniczych w urozmaicaniu diety. Bogactwo łąk, mokradeł i lasów obfitujących w zioła lecznicze oraz znajomość zbieranych roślin pomagają zadbać o nasze zdrowie. W czasie zajęć uczestnicy projektu kosztowali przygotowanej specjalnie na tę okazję aromatycznej herbatki a także samodzielnie komponowali własne ziołowe mieszanki.
Mieszkańcy gminy biorący udział w projekcie Z seniorami za ziołami odwiedzili również pracownię ceramiczną Melerart Karoliny Meler. Podczas zajęć stworzyli z gliny ażurowe lampiony i kominki do aromaterapii. Dekorowane motywami roślinnymi i ozdobione techniką sgrafitto, po wypaleniu w piecu nabiorą niepowtarzalnego charakteru.
Projekt Stowarzyszenia Dobrzyniacy pn. Z seniorami za ziołami dofinansowany został z budżetu województwa kujawsko-pomorskiego w ramach otwartego konkursu ofert w 2019 r.

Pszczele inspiracje na wakacje

Projekt Stowarzyszenia Dobrzyniacy, który miał na celu wzbogacenie oferty kulturalnej dla dzieci i młodzieży został zrealizowany w sierpniu 2019 r. W ramach zajęć młodzi uczestnicy wzięli udział w cyklu warsztatów edukacyjno-integracyjnych: pszczelarskich, mydlarskich, świeczkarskich oraz ceramicznych, które związane były z zagadnieniami ochrony pszczół. Własnoręcznie wykonali miodowe mydełka z woskiem pszczelim i woskowe świece oraz gliniane pszczele ozdoby. Odwiedzili również pasiekę Tomasza Maklakiewicza w Dobrem. Oprócz skosztowania miodu właściciel wprowadził ich w tajniki hodowli pszczół, a także wskazał na główne problemy i zagrożenia związane z wymieraniem pszczół. Dzieci uczestniczyły również w wycieczce krajoznawczej nad jezioro Ostrowite i mokradła w Mościskach, gdzie prezes stowarzyszenia Jan Koprowski poprowadził zajęcia edukacyjne.
Projekt został dofinansowany w otwartym konkursie ofert z zakresu działalności na rzecz dzieci i młodzieży, w tym wypoczynku dzieci i młodzieży, który ogłosił Urząd Marszałkowski w Toruniu.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage